Nüfus sayımında ikinci gün: ‘Kerkük’te Kürtlerin katılımı umut verici’
4 mins read

Nüfus sayımında ikinci gün: ‘Kerkük’te Kürtlerin katılımı umut verici’

Nüfus Sayımı Sürecinde Kürdistan Bölgesi’nde Veriler Güncellendi

Irak’ta 27 yıl, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) ise 37 yıl aradan sonra yapılan nüfus sayımının ikinci gününde verilere ilişkin bilgi paylaşıldı. Kürdistan Bölgesi Hükümeti Sayım İcra Direktörü Mahmud Osman, genel nüfus sayımının ilk günü itibariyle, aile kayıtlarına dair verilerin yüzde 70’inin tamamlandığını söyledi.

Mahmud Osman, nüfus sayım sürecinde Kürdistan Bölgesi halkının büyük destek verdiğini belirterek, aile kayıtlarının yüzde 70’inin tamamlandığını ve verilerin güncellendiğini ifade etti. Irak genelinde 20 ve 21 Kasım tarihlerinden sonra nüfus sayımına 5 gün ara verileceğini ve ardından son aşamaya geçileceğini açıkladı.

Nüfus sayımının beş günlük ara sürecinde yeni sayım görevlilerine eğitim verileceğini ve ev ziyaretleri yapılmayacağını belirten Mahmud Osman, 27 Kasım 2024 tarihinden itibaren ev ziyaretlerine başlanacağını ve katılımcıların soru formlarını tamamlayarak sürecin tamamlanacağını vurguladı.

Osman, nüfus sayımının sadece Kürdistan Bölgesi’nde 5 gün duraklayacağını, Irak’ın diğer vilayetlerinde ve 140. madde kapsamındaki bölgelerde sürecin kesintisiz devam edeceğini belirtti. Evleri ziyaret edilmeyen ailelerin iletişime geçerek bilgilerini güncelleyebileceklerini ifade etti.

‘Kürt Ailelerin Dönmesi Sosyal Bir Etkinlik Haline Geldi’

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Selahaddin ve Kerkük Seçim Merkezi Sorumlusu Ali Qalayi, Kerkük’teki durumu değerlendirerek, çok sayıda Kürt ailenin Kerkük ve çevresinde kendi ana topraklarına dönmesinin ve nüfus sayımına katılmasının süreci sosyal bir etkinlik haline getirdiğini belirtti.

Qalayi, korkuların yerini umutların aldığını belirterek, binlerce Kürdün nüfus sayımına katılmasının olumlu bir gelişme olduğunu ifade etti. Irak Türkmen Cephesi (ITC) Milletvekili Erşat Salihi ise Kerkük’te 140. maddeye dayalı yapılan sayımı kabul etmediklerini ve Başbakan Muhammed Şiya Sudani’ye ilettiklerini aktardı.

Sonuçlar Ne Zaman Açıklanacak?

Nüfus sayımının bütçe, kalkınma projeleri, parlamento ve il meclisi sandalyeleri gibi konuları etkilemesinin beklendiğini belirten uzmanlar, elektronik ortamda gerçekleştirilen sayımda etnik ve mezhebi soruların yer almadığını gözlemledi. Nüfus sayımında vatandaşlara çeşitli alanlarda yaklaşık 70 soru sorulduğu bilgisini paylaşan uzmanlar, dini aidiyetle ilgili sadece Müslüman veya Hristiyan seçeneklerinin olduğu tek bir sorunun yer aldığını vurguladı.

Irak nüfusunun yaklaşık 44 milyon, Kürdistan Bölgesi’nin ise 6 milyon civarında olduğu tahmin ediliyor. Irak Planlama Bakanı’nın resmi olmayan sonuçları duyurması beklenirken, Kerkük başta olmak üzere 140. madde kapsamındaki “tartışmalı bölgelerde” sonuçların hemen açıklanmayacağı belirtildi.

140’üncü Madde Tartışması

2003 yılından sonra Irak Anayasası’nda yer alan 140. madde, Kerkük, Diyala, Musul ve diğer tartışmalı bölgelerin statüsünü ilgilendiriyor. Anayasa gereği normalleşme, nüfus sayımı ve referandum aşamalarını içeren 140. madde, 2007 yılına kadar tamamlanması gereken süreçler öngörüyor.

Kerkük Vilayet Meclisi seçimlerinin, 18 yıl aradan sonra ilk kez 18 Aralık 2023’te gerçekleştirildiğini hatırlatan uzmanlar, seçim sonuçlarının partiler arasında dengeli bir dağılıma işaret ettiğini belirtti. Meclisteki sandalye dağılımı hakkında bilgi veren uzmanlar, Kerkük’ün halihazırda görevde bulunan valisinin KYB üyesi Rebwar Taha olduğunu aktardı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir